HTML

<div class="fb-like-box" data-href="https://www.facebook.com/pages/namitgondolszhu/245655545444485?ref=hl" data-colorscheme="dark" data-show-faces="true" data-header="true" data-stream="false" data-show-border="false"></div>

Na, mit gondolsz?

E blogban valódi filozófia problémákat mutatunk be egyszerűen, irányzatok és idegen szavak nélkül. Ha van kedved, gondolkodj el rajtuk!

Like Box

Éjszaka, netezés közben különös üzenetet kapsz: „Kövesd a fehér nyulat!” Már éppen ledőlnél aludni, amikor ismerőseid kopogtatnak, és bulizni hívnak. Van velük egy lány, akinek a vállára egy fehér nyúl van tetoválva. Ezt viccesnek találod, de holtfáradt vagy, ezért úgy döntesz, ma este már nem követsz semmit, egy tetovált nyulat pedig különösképpen nem. Másnap felébredsz, s megy minden tovább: munka, netezés, buli, stb.

matrix.gifAkkor van egy rossz hírem. Talán ez volt az egyetlen esélyed, és éppen most puskáztad el! Talán ha követted volna a fehér nyulat, ha megismerkedtél volna Trinityvel – hadd ne meséljem el az egész filmet! –, rájöttél volna, hogy a világ, amelyben éltél, nem a való világ, hanem egy számítógépek kreálta virtuális valóság, a Mátrix. Lehet, hogy csak a Mátrixban dolgozol, netezel, és bulizol, a valóságban egy apró kádban ülsz, agyad rá van kötve egy számítógépes hálózatra, így a valóság helyett a Mátrix virtuális valóságát érzékeled. De várj, ez még nem a rossz hír. A rossz hír az, hogy akár így van, akár nem, szinte semmit nem tudsz.

Miért nem? Világos, ha Mátrixban élsz, szinte semmit nem tudsz, mert amit hiszel, szinte mind hamis. Nem dolgozol, nem netezel, nem bulizol, ahogy hiszed, hanem egy kádban csücsülsz. Pár meglehetősen érdektelen dolgot valóban tudhatsz: például, hogy létezel; hogy  úgy tűnik számodra, hogy egy blogot olvasol; hogy nincsenek nős agglegények, és hasonlókat. Ahhoz, hogy ennél többet tudhass – vagyis, hogy tudd mindazt a külvilágról, amit tudni vélsz –, nem elég, hogy ne a Mátrixban legyél. Arra is szükség van, hogy tudd, hogy nem vagy a Mátrixban. Hiszen ha a Mátrixban vagy, szokásos hiteid hamisak, így ha nem tudod, hogy a Mátrixban vagy-e, nem tudod, hogy szokásos hiteid hamisak-e. De hát honnan is tudhatnád, hogy nem vagy-e a Mátrixban? Rá tudsz-e bármire is mutatni, ami igazolná, hogy a te világod az igazi? Ha Mátrixban volnál, nem pontosan ugyanígy mutogatnál, nem pontosan ugyanilyennek tűnne minden számodra?

Tömören összefoglalva:

Ahhoz, hogy tudhasd, hogy dolgozol, netezel, bulizol stb., tudnod kell, hogy nem vagy a Mátrixban.

Nem tudod, hogy nem vagy-e a Mátrixban.

Tehát nem tudod, hogy dolgozol, netezel, bulizol, stb.

 Sajnálom, nem tudsz szinte semmit. Vagy másként gondolod?

 (René Descartes, Hilary Putnam és persze a Wachowski tesvérek nyomán)

Címkék: mátrix tudás szkepticizmus Descartes

14 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2014.02.28. 09:20:58

al-Gazáli picit korábban már foglalkozott a problémával. Sőt, tulajdonképpen Platón barlanghasonlata is efféle :)

Szerintem meg tökmindegy, a fejben megélt valóság számít. :D

Bobby Newmark 2014.02.28. 10:36:19

Teljesen mindegy, hogy amit érzékelsz az valóság vagy szimuláció, ha nem különböztethető meg a kettő egymástól semmilyen módon.

Ajánlom a témában, kevésbé konyhafilozófiai módon körbejárva:
ateistaklub.blog.hu/2014/01/08/szimulalt_univerzum

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.28. 12:25:52

Egyetlen valós világ (kérdés, ő maga valós-e), számtalan szimulációt képes futtatni. Sőt mivel bármelyik szimulációban további szimulációk futtathatók, így az egy valós világban futó szimulációk száma bármekkora lehet.

Ebből következően elenyésző (bár nem nulla) annak a valószínűsége, hogy mi a szimulációs hierarchia csúcsán lévő valós világban élünk.

Éppen ezért nem célszerű töprengeni a posztban feltett kérdésen. A válasz: igen, minden valószínűség szerint szimulált világban élünk, amely azonban számunkra teljesen valósnak tűnik, sőt ha jól van felépítve a szimuláció, lehetőségünk sincs megállapítani, valós vagy szimulált a világunk.

Illetve talán van - vagy mégsincs. Ha olyan jelenségekre bukkanunk, amelyek a világunk törvényeivel nem magyarázhatók, akkor okkal gondolhatunk arra, hogy a világunkon kívülről történő beavatkozásnak vagyunk tanúi. Ezt nevezhetjük isteni beavatkozásnak vagy csodának is.

A csavar a dologban az, hogy persze soha nem ismerhetjük meg teljesen a világunk törvényeit, tehát azt sem dönthetjük el, vajon az adott jelenség magyarázható-e e törvényekkel. :)

Azonban ha egyszer netán eljutnánk oda, hogy megismertük a világunk minden törvényét és igazolni is tudjuk, hogy további törvényei nincsenek, akkor teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a világunk szimuláció, és éppen elértük a szimuláció korlátait. Addig csak nagyon erősen valószínű a dolog.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.28. 12:31:45

no igen...
A Matrix trilógia kb. olyan alapmű filmben, mint a Biblia könyvben...
tele van filozófiai alapvetésekkel.
De nem csak azzal, hogy "Mi a valóság..." (amire korunk, legnagyobb szektája, a szent tudomány sem ad konkrét választ), hanem, hogy: "Nem azért vagyunk itt, mert szabadok vagyunk...", "Ne csak tudd, hidd is!"
Minden mondata telitalálat.

Rengeteg minden van benne, ezért is készül sok elemzés készül róla:
vimeo.com/87848990

www.youtube.com/watch?v=h7KqUwNo0W0
www.youtube.com/watch?v=GtWAuYkrF-8
... és ezért sem értik meg sokan...

Alick 2014.02.28. 12:55:43

Elég arra törekedni, hogy az eredeti paramétereken túlmenve tudsz-e bánni a Mátrix többi szereplőjével... pl. Aleister Crowley, aki egyrészt okkultista, másrészt valamennyire szkeptikus kutató-elemző elme is volt, megtanulta és gyakorolta a "láthatatlanná válást"... ugyanakkor kísérletezett is ezzel és arra jutott, hogy nem fizikai jelenségről van szó, hanem valamilyen módon többé-kevésbé sikerült kitörölnie a saját képét a környezetében lévő emberek érzékeléséből... mondhatni, hogy egyfajta "hipnotikus parancsot" "sugárzott ki" magából...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.28. 13:03:32

@Alick:

"többé-kevésbé sikerült kitörölnie a saját képét a környezetében lévő emberek érzékeléséből"

Inkább a saját érzékelését törölte ki, ami viszont bárki számára lehetséges, csak némi alkohol fogyasztása szükséges hozzá. Vagy kábítószeré, de ezt csak hallomásból tudom, mivel magam soha nem fogyasztottam ilyesmit.

FMR 2014.03.03. 10:47:47

Mondják, hogy a Mátrix c. film filozofikus. Valóban az, amennyiben a valóság mibenlétére, ontológiai státuszára, a megismerés problematikusságára mutat rá közérthető módon. Ám arról már kevesebben beszélnek, hogy a valóság maga is problematikus, és teljesen felesleges a valóságot magát a Mátrix-szal "metafizikailag" megterhelni. Miért? Mert ami a filmben mint valóság szerepel, arról sem tudhatjuk, hogy valóban az a par excellence valóság-e. Ki és mi alapján döntheti el, hogy mi a valóság? Hol van az az isteni kritérium, amit birtokolva felvehető az az "isteni perspektíva", ahonnan egyértelműen kiderülhet, hogy mi valóság és mi illúzió? Micsoda naivitás elhinni azt, hogy ami a Mátrix c. filmben mint nyomasztó, sivár valóság szerepel, az tényleg a végső realitás! Ugyanúgy a maja fátyla takarja el azt a valóságot is, mint azt, ami a Mátrixban zajlik.

A Mátrixra, mint a valóságot elfedő "másodlagos valóságra" semmi szükség. Ez csak populáris újracsomagolása egy több évezredes filozófiai problémának, amelyet a Mátrix c. film készítői látványosan, de hamis módon duplikálnak csak. A történet Platón barlanghasonlatával kezdődik, majd újra előjön Descartes gonosz démonánál, Kant magánvalójánál, Schopenhauer akaratmetafizikájánál, Putman agyaival a tartályokban és végül, de nem utolsó sorban a modern kor elmefilozófusainál.

A valóság természete nem csak filozófiai kérdés, de tudományos is, amelyre - szerintem - a végső szót a tudomány adhatná meg - elvileg. Gyakorlatilag azonban sem a filozófia, sem a tudomány nem lesz képes erre 100%-osan adekvát választ adni. Az ok egyszerű: soha nem ugorhatjuk át saját (barlang)árnyékunkat. Ahhoz mintegy kívülre kellene kerülnünk önmagunkon, felvéve egyfajta isteni álláspontot, ahonnan a valóság totális struktúrája feltárulhatna. Ez viszont elvileg és gyakorlatilag is lehetetlen. Itt kívánom jelezni a filozófia iránt érdeklődőknek: a szolipszizmus amennyire nyilvánvalóan képtelen, abszurd idea, annyira cáfolhatatlan is logikailag. Vagy ha cáfolható lenne is, a logikai következtetések maguk mégsem kötelező érvényűek itt (vagyis akkor soha, ami a valóság illogikus természetére mutat). A konklúzió: hívjuk akár Mátrixnak, akár köznapi értelemben vett (empirikus) valóságnak, akár maja fátylának - a valóság struktúrája filozófiai értelemben kifürkészhetetlen marad. Tudományosan csak közelíthetünk hozzá, de teljes mértékben aligha hozzáférhető. A leglesújtóbb felismerés pedig az, hogy ha történetesen úgy is ítélnénk meg, hogy egy napon a valóságot kifürkészendő betalált a filozófia és/vagy a tudomány által kilőtt nyílvessző, akkor sem lehetünk teljesen biztosak a dolgunkban. Pont azért, mert nem tudhatjuk, hogy hol van (és mit jelent) a céltábla közepe, vagyis hogy hol és mikor tárul a valóság leglényege, és van-e onnan tovább. Vagy az is csak illúzió. Ettől még persze mi kiválóan ellehetünk gyakorlati, izgő-mozgó hangyalétünkben. De hogy mi a valóság, mi az a szubsztancia vagy princípium, ami fenntartja ezt a valóságot, arról csak korlátozott ismereteink lehetnek, maradéktalanul azonban megragadni azonban nem lehetséges.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 13:14:42

@FMR: "Mert ami a filmben mint valóság szerepel, arról sem tudhatjuk, hogy valóban az a par excellence valóság-e. "

Pont erről szólt végig a trilógia, talán meg kéne nézned egyszer. :x

FMR 2014.03.03. 13:50:14

@wmiki: én nem így emlékszem, bár valóban régen láttam... Az a valóság, amely a Mátrixban szerepel, emlékeim szerint így néz ki:
1.bp.blogspot.com/_nUYrxcbaVlE/TM3usrbS-PI/AAAAAAAAAEY/1ZqrVCSARBY/s1600/The_Matrix_233.jpg

De ez itt mellékes is. A valóság természetét leírhatjuk, reflektálhatunk rá (pl. tapasztalataink, tudományos méréseink, intuícióink stb.) alapján, de hogy mi maga a valóság, mi rejtezik a jelenségek világa mögött, az örökké megmarad a hipotézisek, spekulációk és a "filozófiai hit" szintjén. Ha tudnánk is pozitív megállapításokat tenni e valóság mibenlétéről (ahogy tette pl. Schopenhauer), még akkor sem állíthatjuk, hogy apodiktikusan igaz, ahogyan pl. a matematika törvényei azok.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 14:14:18

@FMR: nos, akkor egyszer nézd meg végig a trilógiát, úgy, hogy nem a képeket nézed, hanem arra figyelsz, mit mondanak
A Matrix-ban sehol nem neveznek semmit valóságnak, azt sem, ahol ők élnek, nem jelentik ki, hogy az az, és hogy csak ez az egyetlen igaz hit
Csak kérdéseket tesznek fel...

FMR 2014.03.03. 14:22:06

@wmiki: rendben, meg fogom nézni újra (amúgy is terveztem), de továbbra sem értem, hogy az általam belinkelt kép akkor a valóságnak milyen szintjét jelenti a trilógiában.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 14:35:45

@FMR: (mivel ott nem jelentik ki tényszerűen, hogy "ez a valóság, ebben ne kételkedj, ez a szent igazság, amit az egyetlen igaz hit, a tévedhetetlen tudomány is állít", ezért a kérdésedre egyetlen választ tudok mondani: semmilyet... pontosabban... olyat, amilyet te beképzelsz magadnak...)

1349973572759 2014.03.03. 15:16:38

@FMR: Ezt nehéz megértened, nekem is nehezen sikerült megértenem, és elég sokat is gondolkodtam rajta, mert elvetem a sátán fegyverét az ésszerűséget, de aztán kivilágosodott az elmém és már nem hiszek el semmit, csak ami a kinyilatkoztatás, az APOSTOLI MAGYAR KIRÁLYSÁG prémnedűje!

FMR 2014.03.03. 20:30:44

@wmiki: szerintem eltévesztetted a blogot. Hibbant, ostoba, jófejkedő kommenteknek nem itt van a helye.
süti beállítások módosítása