HTML

<div class="fb-like-box" data-href="https://www.facebook.com/pages/namitgondolszhu/245655545444485?ref=hl" data-colorscheme="dark" data-show-faces="true" data-header="true" data-stream="false" data-show-border="false"></div>

Na, mit gondolsz?

E blogban valódi filozófia problémákat mutatunk be egyszerűen, irányzatok és idegen szavak nélkül. Ha van kedved, gondolkodj el rajtuk!

Like Box

A törpedobás a dartshoz hasonló kocsmai sport, mely a nyolcvanas években élte virágkorát. A feladat minél messzebb kell hajítani egy törpét. A sérülések elkerülése érdekében a törpe teljes védőfelszerelést visel, a becsapódási területet pedig matrac fedi. A jobb fogás kedvéért a törpére hámot és fogantyút erősítenek. A törpék természetesen ingyen nem vállalkoznak erre, szolgáltatásukat jól meg kell fizetni. Annak idején egy törpe egy év alatt akár hat számjegyű összeget is kereshetett ezzel dollárban.

törpehajítás-300x199.jpgA törpedobás hanyatlása az évtized végén kezdődött, amikor a Little People of Americának, a törpék jogvédő szervezetének nyomására a floridai törvényhozás betiltotta törpedobást, 1000 dolláros bírsággal és az alkoholárusítási engedély visszavonásával fenyegetve a törpedobásnak helyt adó létesítményeket. Ezt világszerte hasonló tilalmak követték. A franciaországi Morsang-sur-Orge városkában elrendelt tilalomról még az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága (2006 óta Emberi Jogi Tanács) is állást foglalt, s kimondta, hogy a tilalom fenntartható, mert a törpedobás súlyosan sérti a törpék emberi méltóságát.

David Flood, ismertebb nevén Dave a Törpe, a 95 centiméter magas rádiós műsorvezető a maga részéről nem így gondolta, és az Egyesült Államok tampai szövetségi bíróságánál kezdeményezte a törvény visszavonását. Szerinte nincs itt szó sérelemről: „Összekeverik a kihasználást és a kiaknázást. Ha hét láb magas volnék, azért fizetnének, hogy átnyomjam a labdát gyűrűn. Azokkal a lapokkal játszom, amilyeneket osztottak, érted? Törpe vagyok. Nem dolgozhatok építkezésen. Nem érem el a pultot a McDonalds’-nál. Azt csinálom, amit tudok, és törpedobás pont ilyen.”

De volt ennél fontosabb indoka is: „ A választás szabadságért csinálom. Csak azért, mert három láb magas vagyok, ne bánjanak velem úgy, mintha annyi eszem volna, mint egy háromévesnek. Nem kell elmondaniuk nekem, hogy hülyeség, ha hagyom, hogy hajigáljanak. Nem kell elmondaniuk nekem, hogy ez rossz, és hogy megsérülhetek. Ne akarjanak azért védelmezni, mert három láb magas vagyok. … Nem a törpedobásért harcolok. Azért harcolok, hogy én dönthessem el, hogy mi a …-t akarok csinálni, és ne a kormány próbálja megmondani.”

Sérti a törpedobás a törpék emberi méltóságát. Tiltható-e erre való hivatkozással a törpedobás? Na, mit gondolsz?

Címkék: szabadság törpe emberi méltóság törpedobás

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FMR 2014.05.02. 13:40:09

Ez egy érdekes kérdés... Szerintem érdemes abból kiindulni, amit Kant mondott: az ember, emberség mindig célt jelent (vagy kell jelentsen), sohasem pusztán eszközt! Ha elfogadjuk ezt a premisszát, úgy egyetlen ember sem lehet eszköze a másiknak, még akkor sem, ha erre az átmeneti eszközszerepre átmenetileg maga az illető ad-e esetleg felhatalmazást. Eszerint a törpedobás minden esetben sérti a törpék méltóságát, hasonlóan például ahhoz, amikor testi vagy lelki fogyatékos emberek akár önszántukból, akár kényszerből válnak vásári mutatvánnyá (lásd pl. Elefántember c. filmet). Erre persze joggal mondhatja bárki, hogy semmilyen alapon ne kiskorúsítsuk az embert, hanem mivel mindenki autonóm, szuverén individuum, önmaga dönthet akár önmaga sorsa felől is, így élve a mindenkinek kijáró szabadsággal. Mindez rendjén is van, és valószínűleg Kant is komoly kognitív disszonanciába kerülne ebben a dilemmában, hiszen ő egyfelől a személy autonómiájára, másfelől viszont az egyéni ember létezésének "cél-minőségére" hívta fel a figyelmet és szólított fel, nem pedig a puszta eszközzé való degradálására.

Abban szerintem mindenki egyetérthez, hogy "sérti a törpedobás a törpék emberi méltóságát." Ez etikai tény, morálisan igazolható. Ám a kérdés, miszerint "Tiltható-e erre való hivatkozással a törpedobás?" már a jogi szemléletet hozza be, amely más terep, más logikával. Mármost ha egy törpe ugyan testi fogyatékos, de ő maga amúgy teljesen beszámítható, ép elmével bír, akkor szabad emberként úgy dönthet, ahogyan csak akar (mindaddig, amíg értelemszerűen nem árt másoknak). Más szavakkal: mindenkinek alanyi, elidegeníthetetlen joga bohócot csinálnia magából, még akkor is, ha ezügyben immorálisan jár el önmagával szemben és önmagát fokozza le/alázza meg. Ez jogilag nem tiltható, az államnak ezügyben zérus szava van. David Floodnak ezért 100%-ig igaza van.

FMR 2014.05.02. 14:01:56

@FMR: egyetérthez = egyetérthet

Kiegészítés: Az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága ill. a mindenkori állam törvénykezése akkor, amikor az emberi méltóság nevében betiltja a törpedobást, súlyosan megsért egy másik alanyai alapjogot: az önrendelkezés jogát, ami a legalapvetőbb szabadságjog. Semmilyen szervezetnek vagy államnak nincsen semmilyen jogi vagy morális alapja megvédeni önmagamat önmagamtól.

sírjatok 2014.05.02. 14:23:56

@FMR: "mindenkinek alanyi, elidegeníthetetlen joga bohócot csinálnia magából, még akkor is, ha ezügyben immorálisan jár el önmagával szemben és önmagát fokozza le/alázza meg. "

Teljesen egyetértek. A bohócok, önmagukból "hülyét csinálók" sincsenek betiltva, ráadásul ez itt még nem annyira kiélezett vagy megalázó, inkább brahinak vagy valamennyire sport-jellegűnek tűnik. Nyilván csak teljes beleegyezés mellett lehet szó ilyesmiről.

Hozzáteszem még életemben nem hallottam törpedobálásról. Nem valami kamu ez?

Dr.Paradoxon 2016.04.06. 14:47:35

Paternalizmus.

Ha még van elérhető aktív kommentelő illetve érdekel valakit a téma, essünk neki így 1 év távlatából is (sajnos csak most akadtam a blogra)
süti beállítások módosítása