HTML

<div class="fb-like-box" data-href="https://www.facebook.com/pages/namitgondolszhu/245655545444485?ref=hl" data-colorscheme="dark" data-show-faces="true" data-header="true" data-stream="false" data-show-border="false"></div>

Na, mit gondolsz?

E blogban valódi filozófia problémákat mutatunk be egyszerűen, irányzatok és idegen szavak nélkül. Ha van kedved, gondolkodj el rajtuk!

Like Box

Kopaszság ellen használj te is Soritest! A Sorites használata nem is lehetne egyszerűbb. Kibontod a dobozt, elolvasod a tartalmát, és máris biztonságban vagy. Csak egy dologra kell ügyelned: a kezelést idejében kell elkezdened, amikor még egyáltalán nem vagy kopasz.

A Sorites forradalmi technológiája azon a felfedezésén alapul, hogy egyetlen hajszál elvesztésétől senki nem kopaszodik meg. Vegyük Gézát, aki nem kopasz, de van miért aggódnia, hiszen összes felmenője idővel megkopaszodott. A terápia megkezdésekor Gézának 100000 hajszála van.

Elveszít egy hajszálat, miáltal csupán 99999 hajszála marad. De mivel valaki, aki nem kopasz, egyetlen hajszál elvesztésétől nem lesz kopasz, Géza sem lesz az.

kopasz.jpgUgyanez történik minden további hajszál elvesztésénél. A 2. hajszál elvesztésétől nem lesz kopasz, a 3. elvesztésétől sem, és így tovább. Végül Géza a 100000. hajszálát is elveszti, de továbbra sem lesz kopasz. Hála a Soritesnek, Géza akkor sem kopaszodik meg, ha egyetlen hajszála sem marad.*

Használd az Eubulides® termékeit betegség, öregedés és halál ellen is!

 

*A használat megkezdés előtt kérdezd meg kezelőlogikusod, nyelvfilozófusod!

Címkék: kopasz sorites szóritesz Eubulides

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FMR 2014.04.26. 11:24:20

Nem értem, mi a kérdés? Ez egy elég blőd poszt lett.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.09.10. 14:54:18

A kérdés az, hogy 100000, és 0 db hajszál közt mikor mondhatjuk azt, hogy "kopasz". Vagyis egyenkénti halelvételnél a hajas állapot mikor ugrik át kopaszba.

Ez természetesen definíció, konszenzus kérdése. Ezt a konszenzust pedig pragmatikus- ésszerű alapon érdemes meghozni, ha egyáltalán kell, vagyis valamely állapotot meg kell úgy nevezni, hogy kopasz, vagy hajas. A demarkáció helye nagymértékben függ a helyzettől, attól, hogy mit csinálunk, mire akarjuk használni az erről szóló kijelentéseket. Ettől függően, a nagyon dús hajú fiatalemberek (nők is) között egy már igen magas homlokú, de még több ezer hajszállal rendelkező embert is "kopaszként" jelölnének meg ("Nézd azt az embert ott!" "Melyiket?" "Hát a kopaszt."), de a tényleg erősen kopaszodó érett férfiak között egy a határ erősen elcsúszna a haj-nélküliek felé.

Vagyis nem az a fontos, hogy hol a határ, mert ilyen határ nincs sehol. Nem is az a fontos, hogy definiáljunk egy ilyen állandó határt, mert ez meg nem működne. hanem az a fontos, hogy az adott beszédhelyzetben (lásd a fenti példát) értsük, hogy mit jelent a szó.
süti beállítások módosítása