HTML

<div class="fb-like-box" data-href="https://www.facebook.com/pages/namitgondolszhu/245655545444485?ref=hl" data-colorscheme="dark" data-show-faces="true" data-header="true" data-stream="false" data-show-border="false"></div>

Na, mit gondolsz?

E blogban valódi filozófia problémákat mutatunk be egyszerűen, irányzatok és idegen szavak nélkül. Ha van kedved, gondolkodj el rajtuk!

Like Box

A mennyország bejárata előtt hosszú sor áll, a veszekedések elkerülése végett mindenkinek sorszáma van. A sorban álláskor pedig be kell tartani egy szigorú szabályt. Szent Péter ugyanis csak akkor nyitja ki a kaput, ha az alábbi feltétel teljesül:

 Akkor és csak akkor van kalap bárkinek a fején, ha mögötte senkinek nincs a fején kalap.

Ha a bejárat előtti sor csak véges hosszú, és ha a sorban állók életükben jól megtanulták a logikát és betartják a szabályokat, Péternek lesz dolga a kapuval.

heaven.jpg

Mi a helyzet akkor, ha csak egyetlen ember áll a kapu előtt? Emberünk így okoskodhat: ha állna egy kalapos ember mögöttem, akkor nem tehetném föl a kalapomat, de mivel senki sem áll mögöttem, , ezért föl kell tegyem a kalapomat.

Mi a helyzet ha ketten állnak a sorban? Az utolsó ember most is az iménti módon okoskodik, tehát kalap van a fején. Ekkor viszont az előtte álló hajadonfőtt marad, mert van mögötte kalapos ember. Három ember esetén, az első kettő fején nem lesz kalap, csak az az utolsóén. Mindezt így ábrázolhatjuk:

@

_@

__@

Lehetséges-e az alábbi eset?

_@@

Nem. hiszen  a másodikon csak akkor lehetne kalap, ha mögötte senkin sincs kalap.

Egy napon a gonosz szellem elhatározta, hogy lerombolja a mennyországot. Úgy okoskodott, ha végtelen sok lelket kell beengedniük, a menny megtelik, és minden összedől. Így is tett. Bűvös varázslattal végtelen hosszú sort állított a kapu elé, olyan hosszút, hogy még Szent Péter sem látta a végét, pedig jó szeme volt. Semmiképp nem láthatta, mert a sornak nem volt vége, azaz nem volt legutolsó a sorban. És ahogy illik, a végtelen sorban mindenki követte a szabályt. Mi történt? Ki kellett-e nyissa a kaput? Kinek volt kalap a fején, és kinek nem?

Alkalmazzuk a szabályt miden sorban állóra nézve:

Pontosan akkor van kalap van a fejemen, ha mögöttem senki fején nincs kalap.

A feltételnek kivétel nélkül mindenkire teljesülnie kell, nem a lehet a kalapot félig fölvenni vagy folyamatosan föl-le hajigálni.  Péter csak akkor néz ki a kisablakon, amikor mindenki megnyugodott, csend van, senki sem vitatkozik a mögötte állóval, nem emelgeti a kalapját, vagyis kialakult a végső rend.

Tegyük fel, hogy a végtelen sorban senkinek sincs kalap a fején. Ekkor a kapu előtt állónak  föl kell tennie a kalapját, hiszen teljesül a feltétel, senkinek sincs mögötte kalap a fején. Most vegyük a második bebocsátásra várót. Neki fel kell tennie a kalapját? Igen, mivel mögötte senkinek sincs kalap a fején. Ekkor viszont az előtte állónak le kell vennie a kalapját, mert van mögötte kalapos. Ekkor jön a harmadik a sorban. Mivel mögötte senkinek sincs kalap a fején, fölteszi a kalapot. Csakhogy erre az előtte álló kettőnek le kell vennie, mert van mögöttük kalapos. Bármilyen hátrább álló hasonlóképpen okoskodhat. Fölveszi a kalapot, mert mögötte senkin nincs kalap, viszont ekkor az előtte állóknak le kell venniük. Így végül oda lyukadunk ki, hogy semelyik sorban álló sem veheti föl a kalapot, tehát senkinek a fején nincs kalap. Ezzel azonban visszajutottunk a kiinduló állapothoz, az ajtó előtt álló fölveszi a kalapot.

Mi lesz ennek a vége? Kinyitja-e Péter a kaput a végtelen sor előtt?

Stephen Yablo nyomán

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FMR 2015.05.02. 09:29:11

Engem az érdekelne, hogy vajon hogyan dönt Szent Péter akkor, ha valakin nem kalap, hanem cilinder vagy baseball sapka van. Aztán az is érdekele, hogy vajon mit csinál Szent Péter a renitensekkel, akik először leveszik a kalapjukat, majd röviddel később visszateszik - megborítva ezzel a bejutási procedúra szabályait. No és mi van akkor, ha a példában szereplő gonosz szellem kirúgja a széket Szent Péter alól, aki így nem tud kinézni a kisablakon, és a végtelen tömeg elsodorja a bejárati kaput? (Különben hogy lehet végtelen a sor? Hiszen ha teremtettek a lelkek, akkor bár lehetnek sokan, de véges számúak mégis, plána ha a meghalt emberek és lelkük halmazát nézzük a teljes emberiségre nézve.) És mi a helyzet akkor, ha Szent Péter bal lábbal kelt fel? Mi lesz ennek a vége? Kinyitja-e Péter a kaput a végtelen sor előtt ebben az esetben, vagy legyint egyet, és inkább elmegy aludni?

Most komolyan. Aki komolyan veszi Stephen Yablo nyomán a fenti teljesen komolytalan, minden filozófiát kigúnyoló elvetemült dőreségét, az meg is érdemli.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.05.03. 13:18:56

@FMR: ez egy matekfeladat, te hülye. annak meg jó. véges esetben van triviális megoldás, végtelen esetben meg nincs. szerintem érdekes.

FMR 2015.05.03. 22:54:32

@Brendel Mátyás: 1. Ne személyeskedj. Én sem mondom rád, hogy hülye vagy, csak mert nem tartom érdekesnek a posztot. 2. Ha matekfeladat, mit keres egy filozófiai blogon?

_Epikurosz_ 2015.05.14. 22:49:38

Szent Péter akkor és csak akkor nyitja ki a kaput a sor előtt, ha pont olyan messze lát, amilyen messze épp a kalap van. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha Szent Péter távcsővel nézi a sort vagy kontaktlencsét visel. Az csak Isten szeme, ami mindent lát. :D

_Epikurosz_ 2015.05.15. 08:49:34

@_Epikurosz_: Ennek megfelelően, amilyen ütemben Szent Péter beengedi a sort, olyan ütemben kell hátrafelé adogatni a kalapot. (Elég egyetlen kalap.) Ha így tesznek, végtelen idő alatt mindenki be fog jutni a Mennyországba (ha egy ember bejutása véges de nem nulla időn belül történik). Mármint abban az esetben, ha a gonosz lélek által küldött emberek mind-mind jogosultak. A vonulásnak az utolsó ítélet harsonája fog véget vetni. >:)
süti beállítások módosítása